Свого часу, коли я спілкувався з одним французьким турнірним директором, який судив один із турнірів, де я грав, у нас склалась чудова розмова, і навіть тепер час від часу ми обмінюємося думками щодо тих, чи інших питань. Суть нашої розмови полягала у визначенні критеріїв, за якими вони, французи, віддають перевагу при розподілі квот в ті, чи інші турніри своїм французьким гравцям. Це питання мене турбувало і у нас зав'язалась цікава особиста розмова. Ось які критерії мені назвав французький турнірний директор:
1) звання Чемпіона (1.Світу, 2.Європи, 3.Франції);
2) найвищі міжнародні звання (1.GM, 2.SIM, 3.IM);
3) найвищий міжнародний рейтинг.
Саме за цими критеріями французи надають перевагу при одержані квоти.
1) В першу чергу дивляться, чи людина має статус Чемпіона. Якщо ти Чемпіон, як сказав француз, то ти маєш найвище право на квоту. Найвищий статус має Чемпіон Світу, далі - Чемпіон Європи, далі - Чемпіон Франції.
2) Далі звертають увагу на те, держателем якого міжнародного звання є гравець. В першу чергу квота надається гросмейстерам - GM, далі - SIM, далі - IM.
3) Якщо ж міжнародне звання у декількох гравців, які подали свої заявки є тотожним, то квоту отримає той гравець, який має більший міжнародний рейтинг.
Як сказав мені французький турнірний директор, такі прості, справедливі та зрозумілі для усіх гравців критерії розподілу квот є прозорими. Завдяки такій прозорості будь-який гравець може самостійно прикинути собі в умі і визначити для себе, переможе він і отримає квоту, чи ж ні.
На жаль, у нас в Україні не має чітких критеріїв, за якими визначаються гравці, які отримають квоту. Тому я просив би керівництво ФЗШУ на засіданні виконкому розробити критерії оцінювання, за якими прозоро можна буде розподіляти квоти. Добре було б, якщо би такі Критерії було затверджено Виконкомом ФЗШУ і оприлюднено на сайті ФЗШУ для того, щоби усі гравці бачили своїми власними очима ці критерії. Якщо ми візьмемо для себе європейські критерії це буде дуже добре.
Не хотілося тільки б одного - щоби критерієм, на який зверталася б увага був би наш національний рейтинг ФЗШУ, який складений аби-як і походження якого викликають відомі сумніви. Рейтинг ФЗШУ взагалі було б добре відмінити, але як я розумію, його наявність вимагається міністерством, то раз так, то нехай цей недосконалий національний рейтинг існує лишень для Міністерства, для галочки, але ні на що не впливає.